de Akkerdistel

de Akkerdistel

Praktijk voor opleiding, supervisie en (leer)therapie

Boosterworkshop: Werken met moeilijke modi (1 dag)

Doelgroep

Deze boosterworkshop is een nascholing bedoeld voor Gz-psychologen, Psychotherapeuten, Klinisch Psychologen, Cognitief Gedragstherapeuten, Vaktherapeuten en Psychiaters (of diegenen die daartoe in opleiding zijn) werkzaam zijn in de Forensische psychiatrie, Verslavingszorg of GGZ die patiënten behandelen met persoonlijkheidsproblematiek, verslaving en criminaliteit/agressie.

Toelatingsvoorwaarde is dat zij eerder een basis- en vervolgcursus Schematherapie (50 uur) hebben gevolgd. Daarnaast zijn ze bij voorkeur bezig met het junior- of seniortraject van de Vereniging voor Schematherapie of zijn al geregistreerd als junior, senior of supervisor bij de VSt.

Doelen

Doelen van de boosterworkshop zijn: het opfrissen en verdiepen van het herkennen van schemamodi, het verbeteren van de therapeutische vaardigheden bij eigen patiënten met ‘moeilijke’ schemamodi en het beter leren herkennen en hanteren van eigen schema’s/modi opgeroepen door ‘moeilijke’ schemamodi.

Formule

De formule voor deze boosterworkshop is als volgt:

Degenen die zich hebben aangemeld voor de workshop ontvangen ca. 4 weken vóór de boosterworkshop een email ter peiling van hun leerbehoeften aan de hand van de volgende vragen:

  1. Welke modi vind je moeilijk te herkennen en hanteren?
  2. Welke modi van jouw eigen patiënten roepen met name jouw eigen schema’s/modi op?
  3. Met welke technieken zou je graag nog eens willen oefenen op de boosterdag?
  4. Heb je andere leervragen?

Op basis van deze behoeftenpeiling wordt een programma samengesteld (meeste stemmen gelden) voor de boosterdag met 3 elementen: Theoretische inleiding en verdieping (de inhoud hiervan wordt bepaald door de vragen van de cursisten), twee oefeningen met moeilijke modi van eigen patiënten (waarbij eerst een demonstratie wordt gegeven en daarna in subgroepen geoefend wordt) en één oefening gericht op eigen schema’s die zijn opgeroepen door een modus van een patiënt. Er wordt bijpassende literatuur als huiswerk opgegeven, deels herhaling en deels nieuw.

Eerdere boosterworkshops

In de periode 2011 tot en met 2016 zijn meerdere boosterdagen door Truus Kersten georganiseerd en gegeven volgens deze formule (toendertijd werden ze georganiseerd door het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie). Ze werden steeds heel positief beoordeeld (gemiddeld rapportcijfer 8,6). Met name werd het gewaardeerd dat het programma wordt opgesteld naar behoeften van de cursisten en dat er geoefend wordt met eigen moeilijke patiënten.

Vanaf 2023 worden deze boosterworkshops opnieuw georganiseerd!!

Datum is nog niet bekend, zal in 2025 zijn
Locatie De Akkerdistel, Distelakkerstraat 7, 6641 KC Beuningen
Tijden 10.00 – 13.00, 14.00 – 17.30
Docent Truus Kersten
Kosten 280 euro (inclusief draaiboek, literatuur, koffie/thee en lunch)
Inschrijving Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar Sophie Mulder (inschrijvingen@akkerdistel.nl), dan krijgen ze bericht als een datum bekend is